België vs. Nederland: Sinterklaas vieren

Het is zover, de Sint stoomt vanuit Spanje weer onze richting uit. De beste man zal eerst Nederland aandoen op 5 december en daarna op 6 december België. Er zijn verschillen tussen hoe beide landen de traditie van de goedheiligman voortzetten. Hoog tijd om die hier eens op te sommen.

Zie ginds komt de stoomboot

Voordat de Sint arriveert, zijn er vaak televisieprogramma’s rondom zijn vertrek en reis, totdat hij weer terug naar Spanje gaat. In Nederland zijn er twee van zulke programma’s. De eerste is het Sinterklaasjournaal. Dat wordt al jaren door Dieuwertje Blok gepresenteerd. Hierin gaat een cameraploeg naar Spanje en filmt de ongelukjes die die de pieten vaak veroorzaken en het Sinterklaasfeest dreigen te verpesten.

Een ander programma was de Club van Sinterklaas. Deze televisieserie was niet zozeer een real-life programma, zoals Het Sinterklaasjournaal. Het programma was zo succesvol dat het zijn eigen films en theatershow kreeg.

In België hebben ze Dag Sinterklaas. In dit programma gaat Bart Peeters op bezoek bij de Sint en Zwarte Piet om hen beter te leren kennen. Je leert het antwoord op vragen als: “Draagt Sinterklaas zijn mijter ook onder de douche?”


Zelfs het paard

Dat er verschillen zijn, is logisch. België en Nederland hebben ieder hun eigen cultuur, maar dat ze het paard van Sinterklaas ook een andere naam hebben gegeven, gaat ver.
In Nederland heet de schimmel Amerigo, naar een politiepaard dat van 1990 tot en met 2010 werd ingezet tijdens de intochten van de publieke omroep.

In België besloten ze het paard Slecht-Weer-Vandaag te noemen. De naam werd bedacht door scenarioschrijver Hugo Matthysen en voor het eerst geïntroduceerd in 1992 tijdens de eerste aflevering van het programma Dag Sinterklaas. Toen Sinterklaas aan Zwarte Piet vroeg hoe ze zijn schimmel zouden gaan noemen, had Zwarte Piet de vraag niet goed verstaan en antwoordde hij: “Slecht weer vandaag, Sinterklaas.”

Gooi wat in mijn schoentje

Wat gelukkig dan wel weer hetzelfde is, is dat iedereen zijn schoen zet. Daar kan vanalles inzitten. Van een wortel, water en suikerklontje voor het paard tot een pintje voor Piet. Ook de goedheiligman krijgt iets om de drukke dagen door te komen. Een koekje, wat koffie en als hij gelukt heeft, staat er zelfs een glas cognac klaar. Maar het meest van al krijgt de Sint tekeningen toegestopt.

Heerlijk avondje

Pakjesavond valt in Nederland op 5 december en een avond later is de Sint druk bezig in België.
Dan is de goedheiligman op weg terug naar Spanje en dan is het logisch dat hij België een avond later aan doet. Anders is het waarschijnlijk voor de beste man niet te doen, zelfs niet met de hoeveelheid pieten die hij meeneemt.

Daarnaast krijgen de kinderen in Nederland al in de avond hun cadeaus terwijl de kinderen in België ze pas in de ochtend krijgen. De pakjes worden dan de avond ervoor geleverd en als de kinderen ‘s ochtends vroeg wakker worden dan staat alles op ze te wachten.

Dag Sinterklaasje

Of je nou ‘s ochtends of ‘s avonds je pakjes kreeg, je was er druk mee bezig en je vergat helemaal dat de Sint alweer het land uit was. Op de vraag: “Is er in uw land een afscheidsfeest voor Sinterklaas?”, reageren de meeste respondenten dan ook wat verward, alsof ze het wel hadden moeten weten, maar dat niet deden. Dat kan ook kloppen. Er is in principe niet een officieel landelijk afscheid voor Sinterklaas. In beide landen niet. Sommige mensen bedankten de Sint nog door Dag Sinterklaasje te zingen en weer verder te gaan waar ze mee bezig waren.

Hoe je het ook viert, hopelijk heeft de Sint ook dit jaar weer je verlanglijstje goed ontvangen en krijg je een mooi cadeau.

Een reactie achterlaten