Opkomst van de ‘Gele Hesjes’

De laatste weken lijken de zogenaamde Gele Hesjes uit het niks verschenen te zijn. Wat begon als een kleine reeks betogingen in Frankrijk, is uitgegroeid tot een heuse beweging die zich van Frankrijk tot Nederland strekt. Terwijl het begon als een vreedzame beweging van ontevreden burgers, wordt het in de laatste dagen steeds meer misbruikt door jonge relschoppers. Dit dreigt de geweldloze waarden waar de Gele Hesjes voor staan in het gedrang te brengen.

Wie zijn ze?

Alles begon op 17 november: Op sociale media werd er opgeroepen om blokkades op te werpen in protest tegen de hoge brandstofprijzen. De oproep werd massaal beantwoord, en ontevreden automobilisten blokkeerden bijna 2000 wegen en tankstations doorheen Frankrijk. Van daaruit verspreidde de manifestatie zich doorheen Frankrijk, Wallonië en in mindere mate Vlaanderen en Nederland. Volgens een opiniepeiling zou driekwart van de Franse bevolking de Gele Hesjes steunen, ondanks de rellen van de voorbije weken. De Gele Hesjes hebben geen politieke kleur, en zijn ook geen deel van een bestaande organisatie, wat hen zeer toegankelijk maakt.

Waarom protesteren?

Er bestaat een grote ontevredenheid rondom de brandstofprijzen, omdat de doorsnee Fransman enorm afhankelijk is van zijn wagen, aangezien het openbaar vervoer in de dorpen en steden vaak veel aan de wensen over laat. In Wallonië is er een gelijkaardige situatie. Net daarom werd deze beweging zó groot in Frankrijk en Wallonië, terwijl het zich veel moeilijker vestigt in Vlaanderen.
Terwijl de actievoering zich steeds verder uitbreidt, lijkt de Franse president Macron niet te willen toegeven aan de eisen. Hij toont begrip voor de Gele Hesjes, maar biedt geen oplossingen aan. Daarom wordt er opgeroepen om elke zaterdag te betogen in Parijs tot de brandstoftaks verlaagd wordt.


Rellen 1 December

De reputatie van de actievoerders werd op 1 december echter aangetast. Honderden relschoppers maakten gebruik van de grote demonstratie die in Parijs plaatsvond, om chaos te zaaien. De amokmakers gooiden met stenen naar politieagenten, staken auto’s in brand en plunderden winkels in het hart van de stad. Uiteindelijk raakten meer dan honderd mensen gewond bij het geweld en werden vierhonderd demonstranten gearresteerd. Of dit negatieve gevolgen zal hebben voor de actievoerders, is nog niet duidelijk.

Een reactie achterlaten