Spreken is zilver, fluisteren is goud

ASMR, of voluit autonomous sensory meridian response. Het is een relatief nieuw fenomeen dat mensen een aangenaam en rustgevend gevoel geeft. Dit gevoel wordt gestimuleerd door bepaalde ’triggers’ zoals gefluister, getik of handbewegingen. ASMR zorgt naast een ontspannen gevoel ook voor tintelingen. Ze beginnen op je achterhoofd en gaan langs je nek, over je rug. De meeste mensen krijgen er de kriebels van.

Kreeg jij wel eens een tintelend gevoel bij een bepaalde situatie? Denk maar aan de turnles op de lagere school waar je een letter moest ’tekenen’ op de rug van je klasgenoot. Als je hier een tintelend of kriebelend gevoel van kreeg, dan heb jij ooit al eens ASMR ervaren. De term bestaat al even, maar de populariteit van het fenomeen begint maar net toe te nemen in België. In landen zoals de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk kriebelt de hype al langer. Vooral de laatste paar jaren nam de populariteit toe. Dit kun je zien aan het aantal ASMR-video’s die op YouTube verschijnen. De mensen die deze video’s maken, worden ook wel ASMRtists genoemd. De bekendste ASMRtist heeft al meer dan twee miljoen abonnees op haar YouTube-kanaal. Jeuken jouw handen ook al om een ASMRtist te worden?

Tintelingen

De tintelingen worden veroorzaakt door bepaalde prikkels. Dit kan gaan van het fluisteren in een microfoon of het eten van een augurk tot een rollenspel waarbij je persoonlijke aandacht krijgt. De prikkels zijn voor iedereen anders. Sommigen houden van eetgeluiden, anderen worden er gek van. Het is dus belangrijk om jouw prikkels te vinden. Dit verschilt van persoon tot persoon. Schrijf ASMR niet meteen af bij het horen van een of twee prikkels, niet iedereen houdt van dezelfde dingen. De meest voorkomende prikkels zijn het tikken van vingers of nagels op een voorwerp, het geluid van haar dat geborsteld wordt, persoonlijke aandachtsvideo’s of het zachtjes fluisteren in de microfoon. Misschien kun jij jouw trigger in de onderstaande video vinden!

Vooroordelen

Helaas krijgt niet iedereen een fijne ervaring bij ASMR. Velen krijgen helemaal geen ontspannen gevoel en voelen zich er eerder ongemakkelijk bij. Sommigen krijgen van bepaalde geluiden zelfs een gevoel van woede, afkeer of haat. Ook komen er veel vooroordelen bij kijken. Velen zijn vaak beschaamd om ervoor uit te komen dat ze ASMR video’s bekijken. Ook veel ASMRtists hebben het moeilijk om hun vrienden of familie te vertellen dat ze ASMR maken. Soms gaat het zelfs zo ver dat mensen ervoor gepest worden. De video’s komen voor velen vreemd over. ASMR is dus nog niet openlijk aanvaard. 

Wondermiddel?

Niet alleen is ASMR rustgevend, maar het helpt ook heel wat mensen bij depressie, slapeloosheid, stress of eenzaamheid. Al staat de wetenschap nog niet ver in het onderzoek naar de effecten en oorzaken ervan. Want hoe komt het nu dat sommigen wel ASMR ervaren en anderen niet? Uit onderzoek blijkt dat de effecten te zien zijn in de hersenen van mensen die ASMR ervaren en niet bij mensen die er onverschillig tegenover staan. Sommige delen van de hersenen worden actiever bij het ervaren van een ASMR-sensatie en andere worden net minder actief.

Volgens wetenschappers is ASMR niet de oplossing voor een depressie of angststoornis. Al kan het wel heel erg helpen om de gemoedstoestand en het stressniveau te verbeteren. In combinatie met begeleiding door een psycholoog en andere middelen zou ASMR gebruikt kunnen worden in de behandeling van angststoornissen en depressie.

ASMR is niet iets waar iedereen van kan genieten. Voor velen is het een waar hulpmiddel, voor anderen roept het gevoelens van afkeer op. Aangezien het een ware hype aan het worden is in andere landen, en misschien binnenkort ook in België, zal er in de toekomst hoogstwaarschijnlijk meer onderzoek naar gedaan worden. Momenteel staat de wetenschap rond ASMR nog in zijn kinderschoenen.

Wil jij te weten komen of je ASMR ervaart? Bekijk dan een van de vele video’s op YouTube en wie weet word ook jij deel van de steeds groeiende ASMR-gemeenschap.

 

 

 

Een reactie achterlaten