Mode zonder seks(e)

“Forever young. I want to be forever young.” Sommigen herkennen hierin de lyrics van Alphaville’s hit uit de jaren ’80. Anderen denken spontaan aan de versie van Jay-Z. Maar sinds 10 februari horen de woorden ‘forever’ en ‘young’ bij het Modemuseum in Hasselt, waar je de nieuwe tentoonstelling Forever YOUNG kan bezoeken.

Genderneutraal

De tentoonstelling in het Modemuseum van Hasselt startte op 10 februari en loopt nog tot en met 2 september van dit jaar. Forever YOUNG draait – uiteraard – om mode en kledij! Je vindt er drie verdiepingen gevuld met jassen, jurken en broeken uit de laatste 200 jaar. Maar achter die kleren ligt een diepere betekenis. “We willen het belang van jeugd en jeugdigheid in de mode aantonen en de bezoekers laten nadenken over de klassieke genderstereotypen”, vertelt Eve Demoen, curator van het museum.
Kinderprints en felle kleuren als inspiratiebron voor kleren voor volwassenen.
Genderneutraliteit is opnieuw razend actueel. In september vorig jaar besloot HEMA – de winkelketen, niet de bevolkingsgroep in Congo – alle verwijzingen naar geslacht weg te halen van de kinderkledij. Geen label meer met ‘jongen’ of ‘meisje’, vanaf nu is het gewoon ‘kind’. Die beslissing zorgde voor gemengde reacties, maar als we even terug in het verleden kijken, zien we dat genderneutrale kinderkledij helemaal niet zo uitzonderlijk is.

One robe to dress them all

In de 19e eeuw bestonden er nergens etiketten met ‘jongen’ of ‘meisje’ op. Oké, akkoord. In die tijd hingen er helemaal geen etiketten aan de kledij. Maar bij de kinderkledij had je geen onderscheid tussen jongen en meisje. Elke baby droeg tot zijn of haar drie jaar gewoon een jurk.
Bovendien hadden de kleuren blauw en roze een andere betekenis: roze was een jongenskleur, terwijl meisjes vooral blauwe kleren klegen. “Huh, roze is toch voor meisjes”. Nu wel, maar in de 19e eeuw was dat anders. Omdat blauw verwees naar de Maagd Maria, was het een meisjeskleur. Roze deed denken aan Mars, de Romeinse oorlogsgod, en was dus voor de jongens.
Rond 1850 was blauw dé kleur voor vrouwenkledij.

Kleren maken de… kinderen!

Een ander deel van de tentoonstelling focust op moderne kinderkledij. “Het aanbod aan kinderkledij is niet alleen gigantisch”, zegt Eve Demoen, “Daarnaast worden kinderen ook steeds vaker gebruikt in reclamecampagnes.”
Het moeten niet altijd effen kleuren zijn. Cartoons als inspiratiebron werkt ook!
Of je nu 10 of 15 jaar bent, je vindt een overvloed aan kledij in elke winkel. Een jaar of 50 geleden was het simpeler voor kinderen: meestal droeg je je schooluniform. Vandaag ligt dat wel even anders. Gaan kinderen zelf op stap om hun eigen kledij te kiezen, of zijn het vooral de ouders die beslissen wat hun kroost draagt? Wij gingen op stap en vroegen het aan de kinderen zelf!

Een reactie achterlaten