De SID-in beurs: De hoogmis van de keuzestress

Met zo’n tienduizend zijn ze. Ze zijn achttien en dragen allemaal dezelfde grote vraag met zich mee: Wat ga ik doen met de rest van mijn leven? Om hen te helpen bij die keuze is er de SID-in beurs of Studie Informatiedagen, een beurs voor leerlingen van het zesde middelbaar waar je kennis kan maken met alle opties voor verdere studies. Een volledige hal vol mogelijkheden ligt open voor de achttienjarigen. Een openbaring voor de ene, een ware hel voor de andere. Wij gingen op zoek naar de jongere met de meeste keuzeverlamming.
De hal van Flanders Expo Gent loopt langzaam vol wanneer we beginnen met onze zoektocht.

Als je nog geen idee hebt, moet deze beurs de hel zijn

 

 

De knoop doorgehakt

Twee meisjes zitten samen aan een tafel en bekijken aandachtig een folder. Amber en Veronique zijn achttien en weten wat ze willen. Het is hun droom om kapster te worden en haar knippen is wat ze zullen doen. “Wij hadden onze keuze al gemaakt voor we naar hier kwamen. Daardoor konden we gerichte vragen stellen waar we anders geen duidelijk antwoord op kunnen vinden. Op dat vlak is de beurs echt handig”, vertelt Amber. “Voor mensen die nog niet goed weten wat ze later willen doen, is deze beurs waarschijnlijk minder aangenaam.”
Dat beamen ook Amber en Diëgo, die wat onbeholpen in het gangpad tussen de standjes staan. “Ik heb ongeveer een idee. Het heeft niks te maken met wat ik in het middelbaar studeerde en ik moet toegeven dat deze hele beurs me opnieuw wat doet twijfelen”, aldus Amber. Het helpt natuurlijk wel als je een beetje voorbereid bent. Als je nog geen idee hebt, moet deze beurs de hel zijn.”
Een goede voorbereiding is alles, vertelt ook Noortje Beeckman. Zij is studiekeuzebegeleidster in het Lyceum van Aalst. Vandaag is dus de dag waarop haar moeite al dan niet beloond wordt. “Als je hier onvoorbereid naartoe komt, dan is deze beurs inderdaad een ramp. Leerlingen moeten op voorhand al nadenken over wat ze willen vragen en al enkele voorkeuren op lijsten. Er komen hier heel wat jongeren onvoorbereid naartoe en dat is geen goed idee.”

Radeloos

Dat wordt pijnlijk duidelijk enkele tafeltjes verder. Vier jongedames kijken radeloos naar de stapels folders die ze verzameld hebben op de beurs. Flore, Marie, Britt en Jantien zijn naar Flanders Expo gekomen met het doel zich volledig te laten verrassen. Geen goed idee zo blijkt.

de keuze van hun vrienden en de mogelijkheden van de stad spelen een grote rol

De verwarring groeit met de minuut en de dames raken alsmaar meer in paniek als blijkt dat ze niet enkel een richting, maar ook een school moeten kiezen. Belangrijke zaken zoals de keuze van hun vrienden en de mogelijkheden van de stad spelen dan ook een grote rol bij hun eigen keuze. Enkele van de meisjes hebben zelfs al een kot gevonden, maar nog geen richting.
“Op school hebben ze ons totaal niet voorbereid op wat we hier konden verwachten. Ik loop gewoon verloren”, vertelt Flore. De andere meisjes lachen om de verontwaardiging van Flore maar beamen ook haar uitspraken. “Dat is inderdaad een feit. Flore is de grootste stresskip onder ons en zit er dus heel erg mee”, zegt Jantien. Bingo, we hebben de jongere met de meeste keuzestress gevonden. “Ik zal nog eens goed alles op een rijtje zetten en dan zie ik wel”, aldus de winnares van onze prijskamp. Nu maar hopen dat de anderen ook een juiste keuze zullen maken.
Geniet van meer visueel SID-in vertier in dit album

Een reactie achterlaten